احیاء المیت بفضائل اهل البیت (کتاب)

احیاء المیت بفضائل اهل البیت
اطلاعات کتاب
نویسنده جلال الدین سیوطی
موضوع اهل بیت
سبک روایی
زبان عربی
مجموعه یک جلد
اطلاعات نشر
ناشر مجمع جهانی اهل بیت
تاریخ نشر ۱۴۲۱ ق

إحْیاءُ الْمَیّت بِفَضائلِ أهْلِ الْبَیْت (ع) اثری به زبان عربی نوشته سیوطی (متوفای ۹۱۱ق) عالم اهل سنت که رساله‌ای کوتاه شامل ۶۰ حدیث درباره اهل بیت(ع) است.

درباره مؤلف

حافظ جلال الدین عبد الرحمن بن ابی بکر سیوطی شافعی، عالم اهل سنت و مؤلف آثار بسیار در حدیث، تاریخ و علوم دیگر است. سیوطی در سال ۸۴۹ق در اسیوط مصر متولد شد و از کودکی به آموختن قرآن و حدیث روی آورد. در سال ۸۶۶ق اولین اثر خود را تألیف کرد. آثار او را تا پانصد شمرده‌اند؛ هر چند بسیاری از آنها به دست ما نرسیده است.

نام کتاب

نام‌گذاری کتاب با این عنوان، پیش از سیوطی سابقه نداشته و بعدها علامه هندی حسن بن حسن بخاری قنوجی کتابی را با نام «احیاءُ المیّت بِذِکْر مَناقب اهل البیت(ع)» تألیف کرد.

روش تألیف و محتوای کتاب

این رساله تنها به نقل احادیث پرداخته و مؤلف از خود اظهار نظری ندارد. سیوطی سلسله کامل اسناد هر حدیث را ذکر نکرده، اما در هر حدیث به منبع آن اشاره کرده و مصحح کتاب در پاورقی آدرس آن منابع را به طور کامل آورده است. بنا به شیوه حدیثی اهل سنت، آنچه در این رساله آمده از طریق صحابه یا یکی از اهل بیت پیامبر به آن حضرت مستند شده است. احادیث موجود درباره مجموعه اهل بیت(ع) است و کمتر از شخص خاصی سخن گفته است. رساله حاضر به دلیل کوتاه بودن، پیش‌تر ضمن کتاب‌های دیگر و در ادامه آنها مانند «الاتحاف» شبراوی و «العقیلة الطاهرة زینب بنت علی» منتشر شده است.

جایگاه اثر

کتاب احیاء المیت را شریف ادریس بن محمد بن حمدون(متوفای ۱۱۸۳ق) شرح کرده است. این اثر در میان نویسندگان شیعه و سنی شهرت چندانی نداشته، اما میرحامد حسین در عبقات الانوار مفصل از این کتاب بهره برده است.

چاپ و ترجمه

این کتاب را انتشارات مجمع جهانی اهل بیت، به همراه مقدمات، مؤخرات و ترجمه آن چاپ کرده است. تحقیق و تصحیح این کتاب هم به دست شیخ کاظم فتلاوی و شیخ محمد سعید طریحی انجام پذیرفته و احمد امامی آن را به فارسی برگردانده شده است.
همچنین این کتاب، بارها در هند به زبان اردو ترجمه شده است.

پانویس

  1. سیوطی، احیاء المیت، ۱۴۱۷ق، ص۵۴.
  2. سیوطی، احیاء المیت،، ۱۴۲۱ق، مقدمه کتاب ص۱۱.
  3. داداش‌نژاد، سیمای دوازده امام در میراث مکتوب اهل‎سنت، ۱۳۹۵ش، ج۱، ص۳۱۸.
  4. سیوطی، احیاء المیت، مقدمه کتاب، مقدمه کتاب، ص۱۱.
  5. داداش‌نژاد، سیمای دوازده امام در میراث مکتوب اهل‎سنت، ۱۳۹۵ش، ج۱، ص۳۱۹.
  6. طباطبایی، اهل البیت فی المکتبة العربیة، ۱۴۱۷ق، ص۲۴.

منابع

  • سیوطی، جلال‌الدین، إحیاء المیت بفضائل اهل البیت علیهم السلام، تهران، مجمع جهانی اهل بیت، ۱۴۲۱ق.
  • داداش‌نژاد، منصور، سیمای دوازده امام در میراث مکتوب اهل‎سنت، قم، بوستان کتاب، ۱۳۹۵ش.
  • طباطبایی، عبدالعزیز، أهل البیت فی المکتبة العربیة، قم، آل البیت، ۱۴۱۷ق.